måndag 4 mars 2013

Gratinerad lövbiff med gorgonzola




I lördags kände jag för att festa till det lite extra och det behöver inte nödvändigtvis innebära timmar i köket. Gratinerad lövbiff med gorgonzola går väldigt snabbt att dra ihop och är inte det minsta svårt. Jag valde dock att servera med hasselbackspotatis som tar lite tid att göra men det går precis lika bra med tex ris eller kokt potatis om man så vill.
  • 700-900g lövbiff
  • 2-3dl matlagningsgrädde
  • 2-3msk kalvfond
  • 5-8st tomater
  • 3-4st vitlöksklyftor
  • 200g gorgonzola
Börja med att steka lövbiffen och här går det verkligen undan. Högsta värmen, lite olivolja och en smörklick i pannan sen är det bara att fräsa på ca 15-20 sekunder på vardera sida. Mer än så ska de inte ha, då blir de som torra skosulor. Lägg lövbiffen på en tallrik och ställ åt sidan. Häll 2-3dl matlagningsgrädde i stekpannan och tillsätt 2-3msk kalvfond. Vätskan ska bara bli varm inte koka.

Pensla en ugnsform med lite olivolja och täck botten med skivad tomat. Pressa 3-4st vitlöksklyftor över tomaterna och lägg första lagret av lövbiff. Smula över lite gorgonzola och täck med lite fler tomatskivor. Varva lövbiff, gorgonzola och tomat. Avsluta med att hälla över vätskan och sätt in allt i mitten av ugnen på 200 grader till osten smält och allt blivit genomvarmt.

Recept på hasselbackspotatis hittar du här.

1 kommentar:

  1. Jättegott, och så mycket enklare än att göra rullader av lövbiffen. Kommer att laga detta flera gånger. Tackar!

    SvaraRadera