- 2-3 liter äpplen skurna i större bitar (lämna kvar kärnhus och skal)
- 1 liter vatten (jag fyllde på lite mer på slutet)
- 1 tsk askobinsyra
- 2dl socker per avrunnen saft
- knappt 1msk citronsyra
- 1krm natriumbensoat
Dag1: Tvätta äpplena noga och skär bort skadade delar. Låt kärnhus och skal vara kvar och riv äpplebitarna på ett rivjärn alt. kör dem i en matberedare. Lägg fruktmassan i en bunke och tillsätt vatten samt askobinsyran, rör om. Täck över med plast och ställ in i kylen för att dra i 1-2 dygn. Rör om då och då.
Dag2: Häll fruktmassan med vätska och allt i en sil. Det bästa är om man har en saftsil med ställning...men det går lika bra att använda en vanlig sil/duskslag över en ny bunke. Det viktiga är då att duskslaget/silen har mindre hål så att det inte åker med kärnor och annat. Det sistnämnda alternativet använde jag mig av och det funkade som sagt fint. Låt stå och självrinna i 15min sen kan man hjälpa till så att man får ut det sista av vätskan. Mät upp saften och tillsätt 2dl socker per liter och rör om så att sockret löses upp. Tillsätt citronsyran. Blanda natriumbensoat med lite vatten i ett glas så det löses upp innan den tillsätts i saften. Rör om noga så allt löses upp och blandas.
Häll på väl rengjord flaska och placera svalt. Går även bra att frysa in.
Hur länge saften håller i kylen vet jag faktiskt inte, har hört en del olika bud men med natriumbensoat i så ska den hålla längre. Skulle säga minst en månad.
Tänk på att saften är koncentrerad och kräver att man spär ut den vid servering. Receptet säger 50/50 vatten/saft men jag tyckte att den blev lite väl klen i smaken då. Man får testa sig fram helt enkelt. Allt handlar om hur länge den fått stå och dra samt kvaliteten på äpplena. Gott blev det i alla fall och inte det minsta svårt att göra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar