söndag 15 juli 2012

Granola


Granola eller "godis-müsli" som så många kallar det, tycks vara den senaste frukostflugan i vårt avlånga land. Varför det blivit så hett med granola just nu är en bra fråga eftersom t.ex Start funnits på marknaden sedan många år tillbaka. Jag personligen tycker att Start är alldeles på tok för sött och även om fler och fler tillverkare erbjuder färdig granola, så ville jag testa att göra egen. Genom att göra egen granola så kan jag kontrollera innehållet och därav även sockermängden samt utesluta nötter då jag är allergisk.

Varför duger inte vanlig müsli då? Nja jag tycker föredrar det lite mer knapriga som dessutom inte suger åt sig all vätska och blir till en klistrig klump så fort man häller det på filen eller i mjölken. Det går dock inte att sticka under stolen med att vanlig müsli är hälsosammare oavsett hur nyttig man än försöker göra sin granola. Men jag kan tycka att några skedar på filen någon gång i veckan som frukost eller mellis bör man kunna komma undan med utan allt för dåligt samvete. Skulle inte råda att man äter det dagligen.

Receptet nedan ger en rejäl laddning. Jag fyllde nästan hela stora burken (på bilden) och lämnade en rejäl laddning till grannarna, så om man inte vill göra så mycket åt gången, är rådet att halvera receptet. Receptet är utformat efter mitt tycka och smak, går alldeles utmärkt att byta ut ingredienser.

  • 8dl flingor/flingblandning (Jag hittade en färdig blandning som egentligen är till gröt och som innehöll vete, råg, korn och havre...tyckte den funkade fint).
  • 2½dl sötmandel (Man kan givetvis ha olika sorters nötter också eller blandla nötter och mandel).
  • 2dl solrosfrön (INTE saltade för allt i världen utan naturella)
  • 2dl linfrön
Om du använder mandel med skal så skålla dem några minuter i kokande vatten, så åker skalet av hur lätt som helst. Rosta gärna på en stekpanna utan något i några minuter för mer smk. Hacka grovt.

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och ställ åt sidan.

Ta fram en kastrull och häll i följande:
  • 2dl vatten
  • 1dl muscovadosocker (Funkar med såväl mörk som ljus)
  • 1dl sirap (Samma sak här...ljus eller mörk spelar egentligen ingen roll...jag använde ljus)
  • 1 knapp dl solros- eller rapsolja (Jag hade enbart rapsolja hemma och det blev bra).
  • 1msk honung
  • 1tsk vaniljsocker eller flytande vanilj
Vill man så kan man minska på oljan och sockret samt sirapen.

Sen har vi det här med kryddor...här kan man mixa precis som man vill. Jag är superförtjust i kardemumma och kanel så det körde jag i lite på måfå i vätskan och tog faktiskt även lite ingefära. Vill man runt juletid..eller ja när som, ha peppatkakssmak så är det bara att ha i lite papparkakskrydda. Hur som helst så ska kryddorna i vätskan som i sin tur ska värmas på utan att koka.

När vätskan blivit varm slås den över de torra ingredienserna och så är det bara att veva runt till allt blivit blandat ordentligt. Kan säga att det doftade ljuvligt i köket.



Sätt ugnen på 175 grader och häll ut smeten på två plåtar, försedda med bakplåtspapper. Det är meningen att smeten ska rostas i ugnen vilket innebär att smeten inte bör ligga för tjockt på plåten. Rosta i mitten av ugnen under en timmes tid (kan variera beroende på mängd och ugn men smeten ska bli hyfsat torr). Skulle det börja mörkna för snabbt så är det bara att flytta ner plåten lite. Var beredd på att spendera timmen i köket, granolan måste hela tiden vara under uppsikt eftersom den lätt bräns. Då och då måste man röra om och vända på smeten så att den torkat jämt utan att brännas vid. När den är klar så kommer den att ha en gyllenbrun färg.

När granolan rostat klart, bör den svalna något innan man tillsätter eventuell torkad frukt och/eller bär. Jag använde mig av dadlar, bananchips och sultanrussin, men man kan ha på precis vad som. Jag stod ett tag och kikade på torkade blåbär som jag tror jag ska testa att ha i nästa gång.



Förvara torrt i en tätsluten burk så håller granolan sig i ca 2 veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar