lördag 7 juli 2012

Fjärilstårta


Min dotter hade en önskan när hon fyllde år nu i veckan: en fjärilstårta. Tårtan skulle dock ha samma innehåll som en prinsesstårta...det var hon noga med. Jag hade ju hellre velat fylla med annat men men....det var hennes tårta. Jag bestämde mig dock för att göra både sylt och vaniljkräm själv. Ja hade jag haft tid så hade jag bannemej bakat bottnarna också...det är ju nästan det enklaste, men det får bli nästa gång.

För att få till fjärilsformen så delar man först bottnarna mitt över...sen lägger man dem med den välvda delen mot varandra (man byter alltså plats på dem och skär ut trekanter lite längre ner än mitten, på vardera sida. Antingen gör man detta när tårtan är klar...jag rekommenderar dock att ma gör detta med en gång innan den fylls...kan bli något kletigt annars.

Jordgubbssylt är enkelt att göra (ja jag föredrrar det framför hallon)...koka jordgubbar tillsammans med syltsocker och låt svalna. Ibland kan man behöva ha i gelatin om sylten blir för rinnig...jag valde dock att inte koka sönder mina jordgubbar helt.

Vaniljkräm är också ganska enkelt att göra och bra mycket godare än den man köper färdig eller i pulverform.
  • 4st äggulor
  • 3dl mjölk
  • 3dl vispgrädde
  • 2-4 msk potatismjöl eller vetemjöl
  • 4msk socker
  • 2st vaniljstänger (Går även bra med flytande vanilj)
Häll mjölk och grädde i en bunke och vispa ihop med äggulorna, hälften av mjölet samt sockret. Häll allt i en kastrull. Dela vaniljstängerna och skrapa ur fröna i blandningen. Värm på och vispa hela tiden. Om det behövs så tillsätt resten av mjölet. Låt krämen tjockna till önskad konsistens. Låt svalna helt...gärna över natten innan den används.

På tårtans första lager hade jag sylt, på den andra hade jag vaniljkrämen och så toppade jag med vispgrädde som jag färgat med lite hushållsfärg. Spritsar man så får man en lite mer spännande yta.

Den blev mycket omtyckt :-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar