Hösten har kommit på allvar och jag kände för att laga något riktigt mustigt och värmande till middag. Hittade högrev till bra pris och bestämde mig för att testa att göra en gulasch. I vanlig ordning så svepte jag över en rad recept på internet för inspiration, plus att jag åt en riktigt fin gulasch vid mitt senaste besök på Vellingeblomman som jag använde som smakreferens.
Gulasch är ju inget man snor ihop på 30min utan kräver några timmar på spisen.....ju fler desto mustigare. Här hemma stod kastrullen och småputtrade i 3 timmar allt som allt. Det som är skönt med grytor eller soppor av detta slag, är att de i princip sköter sig själva. Räcker att man rör om lite då och då, sen kan man hitta på annat under tiden.
Det som behövs (förutom en rejäl kastrull) är:
- Högrev (När jag putsat köttet och skurit bort allt som inte gick att använda så hade jag väl kvar ca 800g)
- 1 stor gul lök
- 2st stora morötter
- 1 bit rotselleri
- En näve färsk mejram
- 3st lagerblad
- Paprikapulver
- Svartpeppar
- 2-3st köttbuljongtärningar
- Vatten
- 3st stora vitlöksklyftor
- 5 medelstora potatisar (fast stort)
- 1 tetra/burk med passerade tomater
- 3msk tomatpuré
- Chiliflakes (Jag använder Findus frysta)
- 3msk Olivolja
- 1msk Milda culinesse
Skär morötterna och rotsellerin i mindre bitar och tillsätt. Jag tycker personligen att det är trevligare om bitarna i soppor alt. grytor är något mindre. Rör om och sänk eventuellt värmen igen (ja jag vet....lite meckigt är det, men sen sköter allt sig själv). Tillsätt tomatpurén, de passerade tomaterna och vatten. Tänk på att vätskan reduceras under kokningen så allt ska vara täckt och lite därtill och det får inte vara för tjockt i början. Jag tillsatte dessutom mer vatten efter ett tag. Sänk värmen och låt småputtra i 10min innan du tillsäter mejram (finhackad). Jag ska ärligt säga att jag aldrig använt mig av mejram tidigare och blev lite avskräckt när det doftade nästan lite parfymaktigt. Men det blev väldigt gott. Tillsätt även lagerbladen och 2 buljongtärningar. Vänta någon timme och se om det behövs en bujongtärning till.
Egentligen så ska man ha kummin i gulasch....jag avskyr kummin och uteslöt därför denna vidriga krydda. Men vill man ha kummin, ta ytterst lite för det ger en väldigt stark smak. Jag fuskade något och hade i en nypa spiskummin istället...dock en väldigt liten nypa eftersom gulaschen absolut inte får smaka tacos.
Nu är det bara att låta grytan småputtra på spisen. Kolla till vid jämna mellanrum, rör om, smaka av och tillsätt eventuellt mer vatten eller kryddor. Kokar det för våldsamt så sänker du helt enkelt värmen. Potatisen har man i till sista så de är inte bortglömda. Jag lät min gulasch småputtra i 2½ timme. Högrev blir otroligt mört av långkok och ett bra sätt att testa om gulaschen är klar, är att ta en köttbit och se. Om köttet mer eller mibdre faller isär...ja då är det dags att ha i potatisen. Skala och tärna potatisen i ungefär lika stora bitar som moröttrena och rotsellerin, låt småputtra till de mjuknat och goulaschen är klar för servering.
Här hemma blev det tillsammans med en rejäl bit stenugnsbakat bröd och en klick turkisk yoghurt på toppen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar