tisdag 23 oktober 2012

Halloweenkakor

Halloween är på intåg och jag älskar denna "nya" högtid. Japp...här hemma pyntas det värre än till jul och pumpagubben är obligatorisk. Som ni säkert redan lagt märke till så älskar jag att baka och att baka till Halloween är ju bland det roligaste som finns! Förra året såg det ut såhär:


Kakan uppe till vänster är en pumpakaka. Jag gav mig sjutton på att vi skulle ta tillvara på hela pumpan, så vi sparade allt vi gröpte ur i en skål. Receptet jag använde mig av var receptet på banankaka fast jag bytte ut bananerna mot pumpa. Man kan även ta 50/50 om man vill. Pumpaköttet är otroligt sött.

Kärnorna som vi sorterade bort från pumpaköttet, sköljdes och rostades sedan på en oljad plåt med lite flingsalt och grillkrydda. Blev fin fina snacks. 200 grader till de får en gyllene färg och blir knapriga. Rör runt då och då för de bränns lätt. Förvaras i en tätslutande burk.


Fladdermössen och "de elaka gubbarna" som inte alls ser så värst elaka ut, är vanliga mördegskakor som vi stansat ut med fladdermus cutters samt helt vanligt dricksglas. Kika på Tradera eller internet...finns uppsjö av roliga cake cutters för alla högtider.

Recept på mördeg:
  • 150g smör (kallt)
  • 4dl vetemjöl
  • 0,5dl socker
  • 1msk vaniljsocker
  • 1st ägg
  • ½-1msk vatten
Knåda ihop smöret, mjölet och sockret. Tillsätt sedan ägget och till sist vattnet. Arbeta ihop degen och ställ in en stund i kylen (minst 20min). Då blir det lättare att sedan kavla ut. Mjöla bord och kavel ordentligt. Placera kakorna på en plåt försedd med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 200 grader 5-10 minuter. Håll koll för det går undan.

Jag gjorde en variant med choklad också...då tillsatte jag bara lite kakao och lite mer vatten. En rolig grej är att använda lite av chokladdegen till ögon på gubbarna som jag stansade ut med ett vanligt glas. Lite smält choklad som mun.



Ja jag har ju sett snyggare pumpor...men kul har vi haft när vi gjort dem!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar