onsdag 25 april 2012

Spagetti bolognese


Förutom att spagetti bolognese är förbaskat gott, så är det också en perfekt maträtt att "gömma grönsaker" för barnen. Oh yes....här kan man gömma hur mycket nyttigt som helst. Jag har en smart liten bunke som jag kan koppla ihop med min handmixer och den utnyttjas flitigt när det vankas bolognese.

Detta har jag i min bolognese:
  • 500g malet kött (Jag använder blandfärs)
  • Rödlök (Mängd beror på hur mycket man vill laga, till 500g köttfärs har jag 2st)
  • 2 stora eller 3 små morötter
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 kruka färsk basilika
  • En näve finhackad persilja
  • Olivolja
  • Rotselleri (Mängd efter smak och tycke)
  • Zucchini (Mäng efter smak och tycke)
  • Passerade tomater (Jag använde en förpackning)
  • 3msk tomatpuré
  • Kryddor efter smak (Jag ska ärligt säga att jag kör lite Swedish chef och har i lite av varje)
  • Vatten (Känn av hur mycket efter konsistensen)
  • Buljongtärning (Använde köttbuljong)
Finhacka alla ingredienser....a och o om man vill "gömma grönsaker".
Häll olivolja i en stor gryta och fräs på löken tills den blivit mjuk. Tillsätt därefter köttfärs, vitlöken och kryddor. Vitlöken kan man antingen finhacka eller pressa. (Jag brukar pressa, tycker inte att det är så gott att tugga på bitar av vitlök)
Stek en stund innan du tillsätter resten av grönsakerna. Rör om hela tiden så inget sätter sig i botten.
När grönsakerna fräst en stund, tillsätt vatten, de passerade tomaterna samt tomatpurén. Lägg samtidigt i buljongtärningen och skruva ner värmen så allt får småputtra.
Tillsätt den finhackade basilikan och persiljan.
Fortsätt puttra och smaka av....tillsätt med kryddor om så önskas.  

Servera med pasta och lite riven parmesan.

Om man vill så kan man tillsätta mer vatten och mer passerade tomater och göra en soppa av det. Man gör helt enkelt bolognesen tunnare och istället för att servera med pasta så läger man i pasta som får koka klart i soppan. Finns en massa små varianter att välja mellan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar