Ja då var det dags med ännu en kycklingrätt och denna gången är det en vuxenvariant med mycket sting. På bilden ser den stackars fågeln bränd ut men så är inte fallet utan det är kryddningen som gett yta.
Det går att köpa färdig cajunkrydda men jag föredrog att göra egen.
- Svartpeppar
- Rosépeppar
- Cayennepeppar
- Chilipulver
- Grillkrydda
- Ja man kan ta lite Ölandskrydda också :-)
- Paprikapulver
Smält lite smör (ytters lite) blanda i kryddorna. Mängden kryddor beror helt och hållet på hur mycket sting man vill ha....man bör dock ta det väldigt lugnt med cayennepepparn. Placera kycklingen i en ugnsform och pensla på kryddblandningen. Var noga med att pensla i alla vrår. Jag kryddade över lite extra med allt utom cayennpepparn så det riktigt fastnade på fågeln.
Häll lite vatten i botten på formen (så du kan ösa lite då och då) och sätt in kycklingen i ugnen på 200 grader tills den är genomstekt. Ös 2-3ggr under tillagningen med vätskan som bildas i formen och skulle det vara lite vätska så häll bara i mer vatten. Överbliven vätska bli god sky som man kan göra sås av om man vill.
Tillagningstid beror på storleken. Täck över med folie om ytan blivit för mörk....fågeln får dock en mörkare färg pga av alla kryddor. Till det serverade jag hasselbackspotatis och de gör man såhär:
Lagom stora potatisar (fast sort). Försök att få alla potatisarna i något sånär samma storlek så att de blir klara samtidigt. Mängden beror på hur många man blir till middagen men räkna 2-3 potatisar per person om de är modellen större.
Skär tunna skåror i varje potatis, så långt ner som möjligt utan att skära helt igenom dem. Pensla över med lite smält smör och ställ in i en ugnsform i mitten av ugnen med den skårade sidan upp. 200 grader ca 30min. Ja man sätter in dem råa. Ta ut dem efter 30min och pensla över lite mer smör och strö över lite ströbröd och flinsalt för att sedan sätta in dem igen i ytterligare ca 20min. Håll koll på färgen och täck över med folie om ytan skulle börja mörkna för mycket.
Servera med sås gjord på skyn eller någon kall sås och en grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar