torsdag 20 december 2012
Janssons frestelse
Julen är här och det innebär att en massa julmat ska lagas. Här hemma är det jag som styr och ställer i köket och även om jag inte är så superseriös att jag lägger in min egen sill, så blir det ändå en hel del meck vid spisen. Härom dagen så gjorde jag Janssons frestelse, något som är busenkelt att göra men som tar lite tid.
Jag använder mig alltid av Abba´s ansjovisfiléer, tycker att de smakar bäst. Mängden av ingredienser beror helt och hållet på hur mycket man tänker laga, men ju mer ansjovis desto saltare blir det, så försök hitta balansen och släng inte ut ansjovisspadet....det häller man över själva "gratängen". Jag brukar även använda en potatissort som är fast, annars finns risken att allt kokar i sönder och ser jättetråkigt ut.
Skiva rå potatis tunt. Vissa föredrar stavar, jag gör som jag brukar göra när jag lagar potatisgratäng...dvs skivor. Skiva även gul lök tunt. Använd en ugnsform i valfri storlek. Varva potatis med lite lök och fördela filéerna över, häll över en skvätt vispgrädde efter varje lager. Om man vill ha en lättare variant så kan man blanda ut grädden med lite mjölk. Varva potatis, lök, ansjovis och grädde till du är nöjd. Häll även över lite av ansjovisspadet. Tryck ner allt något i formen, potatisen ska precis täckas av vätskan. Strö över ströbröd och sätt in i ugnen.
Mitten av ugnen på 200 grader och täck över så fort ströbrödet börjar få färg. Den är klar när potatisen mjuknat. Går att göra i förväg och frysa in.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar