torsdag 27 september 2012

Höstsoppa


Hösten är här med besked och då känns det extra passande med en värmande grönsakssoppa som här hemma går under namnet höstsoppa. Soppan är busenkel att göra, passar sig själv och väldigt väldigt billig. Jag brukar plocka fram den största kastrullen och göra en ordentlig laddning (tror att min kastrull rymmer 5l). Det funkar jättebra att frysa in.

Till soppan brukar jag använda:
  • 4 stora morötter
  • 1 rejäl bit rotselleri
  • 1-2st palsternackor (en stor eller två mindre)
  • purjolök (½ stor eller en hel liten)
  • vitkål (här är det svårt med måtten så ca 4dl finstrimlad)
  • Vatten så det täcker grönsakerna och lite därtill (beror helt på hur mycket man vill göra, men vattnet reduceras under kokningen)
  • 4stora potatisar
  • grönsaksbuljong
  • Örtsalt
Börja med att finhacka purjolöken och fräs i lite smör. Sätt kastrullen åt sidan när löken börjar mjukna och se upp så den inte bräns. Hacka därefter resten av grönsakerna förutom potatisen.

Jag föredrar när grönsakerna är i mindre bitar men det är en smaksak. De får dock inte vara så små, att de kokar sönder helt. Vitkålen bör dock finstrimlas.

Blanda ner grönsakerna tillsammans med löken och fräs vidare på medelvärme. Rör hela tiden så att ingen bräns i botten. När grönsakerna fått fräsa en stund, tillsätts vattnet. Låt koka upp under lock och sänk sedan värmen så att soppan får småputtra. Om man vill så kan man tillsätta lite grönsaksbuljong men det är inte nödvändigt. Jag brukar dock tillsätta några tärningar för att förhöja smaken något och då utesluter jag örtsaltet. Men det går lika bra att göra tvärtom.

Potatisen skalas, skärs i mindre bitar och tillsätts råa i soppan ca 30min före servering. Anledningen till att jag inte tillsätter potatisen från början, är att de gärna kokar i sönder och soppan kan bli grumlig. Påverkar inte smaken men ser inte så aptitligt ut.

Höstsoppa för mig är detsamma som långkok, oftast står soppan på spisen och småputtrar på svag värme i minst 2 timmar. Jag rör om lite då och då samt kollar av vattennivån. Skulle det behövas, så fyller jag på med lite mer vatten. Har man inte 2 timmar över så kan soppan serveras så fort grönsakerna och potatisen mjuknat. Soppan får dock en mustigare smak ju längre den får stå och koka.

Servera med något gott bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar