måndag 1 oktober 2012

Kåldolmar


I förrgår blev jag grymt sugen på riktigt hederlig husman. Planen var från början att göra köttbullar men så hittade jag vitkål i kylen och tänkte att ja men man kanske skulle göra några kåldolmar också. Jag menar vad är mer husman än kåldolmar?!

Sagt och gjort så delade jag vitkålen pch skar bort de grövsta delarna pch kokade bladen i lite lättsaltat vatten i ca 10min till de mjuknat. Färsen blandade jag som jag brukar till köttbullar (blev ju 1½ stekpanna köttbullar också):
  • 500g malet kött (jag använde blandfärs)
  • Salladslök (funkar med vanlig gul lök också)
  • 1ägg
  • Ströbröd (jag använder ICA´s osötade)
  • En skvätt mjölk/matlagningsgrädde
  • Kryddor (salt, peppar, grillkrydda och lite paprikapulver)
Blanda ihop allt till en hyfsat fast smet.

Ta vitkålsbladen som fått svalna lite och bred ut på en skärbräda. Lägg en liten klick färs och vik ihop till ett litet paket. Glöm inte att vika in kanterna så färsen blir kvar. Lägg i en stekpanna med en ganska generös klick smör med skarven neråt och stek tills de fått lite färg. Flytta därefter över dem till en ugnsform och grädda klart på 175-200 grader i mitten av ugnen. Jag stekte som sagt även upp ett gäng köttbullar som även de fick bli färdiga i ugnen.

Såsen gjorde jag i stekpannan för att ta vara på alla smaker från dolmarna/köttbullarna. Häll i lite mjölk/matlagningsgrädde och värm upp. Jag reder med Maizena och använder lite Ekströms Colorit för färgen och så en skvätt oxfond. Smaka av och krydda eventuellt lite till.

Att servera med kokta morötter och kokt potatis är gott...och så en rejäl klick lingonsylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar