Förra året köpte jag Gilles färdiga pepparkaksdeg och det gör jag aldrig om. Den var rent ut sagt vidrig och helt ärligt...varför köper man färdig deg egentligen? Detta året bestämde jag mig för att göra egen deg och resultatet blev skurna pepparkakor med mandel och apelsin. Mycket enkla att göra och det går alldeles utmärkt att spara degen i kyl eller frys.
- 200g smör
- 2,5dl socker
- 1,5dl ljus sirap
- 7,5dl vetemjöl
- Skal från 1st stor apelsin plus några msk saft
- 2msk kanel
- 1msk kryddnejlika
- 1msk malen ingefära
- 1msk kardemumma
- 1mak bikarbonat eller knappt 2msk bakpulver (bikarbonat är starkare än bakpulver så man brukar säga att om man byter ut bikarbonaten mot bakpulver så ska mängden dubblas.....jag tog knappt 2msk och blev nöjd)
- 1-1½dl mandel (antingen hela, skållade som sedan grovhackas eller färdiga mandelflagor)
Blanda mjöl och bikarbonat/bakpulver i en bunke och häll över vätskan som fått svalna något. Tillsätt mandeln och rör om. Konsistensen på degen ska bli att den släpper från skålen som på bilden nedan.
Dela massan i 2 eller 3 delar (beroende på hur stora pepparkakor man vill ha) och lägg varje del på en generös bit plastfolie och forma till en rulle. Tänk på att pepparkakorna inte flyter ut, så om man vill ha större pepparkakor så gör man tjockare rulle.
Lägg rullen i kylen ca 20-30min (eller längre om man vill vänta att baka ut till dagen efter). Vill man vänta längre än så, så kan man frysa in degen. Då rekommenderar jag att man lägger rullen/rullarna på en bricka innan man lägger den/dem i frysen.
När degen stått i kylen ett tag så blir den lätt att skära upp. Jag skar mina pepparkakor i ca 0,5cm tjocka skivor med en vass kniv.
Placera kakorna på en bakplåt försedd med bakplåtspapper och grädda på 200 grader i några minuter. Mitt råd är att öppna luckan efter ett tag och vänd på en kaka. De blev snabbare mörka på undersidan, så man inte bränner dem utan att veta om det.
De är lite mjuka när man tar ut dem, men stelnar när de svalnat. De ska dock inte bli lika hårda som vanliga pepparkakor. Låt dem svalna på plåten, galler eller på en bricka innan de läggs i en kakburk med tätslutet lock.
När man vill baka ut degen som finns i frysen, så är det bara att skära upp kakorna så snabbt det går och in med dem i ugnen, man behöver inte vänta på att den tinar.
De blev ruskigt goda och ett trevligt alternativ till "vanliga" pepparkakor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar