måndag 9 juli 2012

Smörgåstårta


Varför köpa när man kan göra själv? Ok det var ju lite meck och tar lite tid men å andra sidan slipper man all billig utfyllnad såsom burkchampinjoner eller träig sparris. Man får helt och håller friheten att välja precis vilket innehåll man vill och det är absolut värt besväret.

Jag hade aldrig gjort smörgåstårta tidigare så jag började helt enkelt med att googla en massa recept. Därefter var det bara att börja sätta sin egen prägel på tårtan. Jag använde mig av landgångsbröd men läste en rad olika recept som använde både formfranska och Hönökaka. Att hitta landgångsbröd var dock inte helt lätt men tillslut så. På ICA Maxi hade de i bageriets frysar, antar att de inte säljer den typen av bröd så ofta. Så hittar ni inte i bröddisken, fråga personalen.

Tårtan görs dagen innan men garneras på serveringsdagen och man kan som sagt välja innehåll precis efter tycke och smak. Min smörgåstårta innehöll lax, ägg och räkor.


Steg 1)
Börja med att hitta en lämplig bricka eller fat att "bygga" tårtan på. Jag tog den största brickan jag hade och klädde in med folie. Bestämde mig för att använda 4st landgångsbröd och skulle säga att det räckte till 10 personer men om man vill vara på den säkra sidan så kan man lägga till en femte skiva. Lägg skivorna tätt och bred på smör enda ut i kanten.


Lager 1)
Jag använde kallrökt lax på första lagret.
För att det så småningom skulle bli lättare att skära i tårtan, delade jag laxen i mindre bitar. Var noga med kanterna, den som får kantbiten ska inte behöva gå miste om något.



Därefter bredde jag på ett lager med gravlaxsås/hovmästarsås och toppade med ett nytt lager bröd.



Lager 2)
Till lager två gjorde jag en räkröra. Jag använde frysta färdigskalade räkor och blandade dem tillsammans med creme fraiche, turkisk yoghurt, citronmajonäs och en rejäl näve dill. Vanligtvis använde jag lätt creme fraiche men den här gången var jag lite rädd att röran skulle bli för rinnig så det blev den vanliga varianten, speciellt eftersom yoghurten tunnar ut den med. Mängden citronmajonäs får man smaka av, även där valde jag smaksatt majonäs eftersom jag var rädd för att citronsaft tunnat ut för mycket.



Bred ut röran över hela lager två och var som sagt noga med kanterna. Toppa med de sista bitarna bröd och plasta in hela brickan. Låt stå i kyl över natten så blir tårtan mycket saftigare.



Det gäller med andra ord att se till att tårta med tillhörande fat/bricka verkligen går in i kylen. Här var det så det knep alltså.....fick använda lite lätt våld för att få den på plats. Snåla heller inte med plastfolien...se till att precis hela brickan är täckt.


Någon timme eller två innan tårtan ska serveras så är det dags att garnera och då råder jag er att ha allt annat fixat och klart för det tar längre tid än man tror. Koka äggen dagen före, så är det klara och ta fram räkorna i tid så de hinner skalas. Som garnering bör man köra med oskalade räkor.

Jag började med att blanda creme fraiche, turkisk yoghurt och vanlig majonäs....dvs inte den smaksatta som i räkröran. Konsistensen bör vara krämig så se upp med yoghurten som tunnar ut. Jag hade även i lite örtsalt men det är en smaksak. Bred blandningen över hela tårtan inkl sidorna.

Skölj och dela sallad och sätt på sidorna. Jag använde en sort som kort och gott kallas för huvudsallad, den håller sig fräsch längre och är mer dekorativ. Sen är det fritt fram för konstnärligt skapande. Jag använde mig av samma kallrökta lax som jag hade i lager 1 och så räkor som jag skalade, liten klick svart kaviar här och var och så ägg. Om man använde avokado så är mitt råd att lägg skivorna i en skål och pressa lite citron över innan de hamnar på tårtan, då behåller de sin gröna färg och blir inte bruna efter ett tag. Några kurkskivor, körsbärstomater och färsk citron kan också liva upp. Jag lade lite hela körsbärstomater på vardera sida av tårtan också som en extra dekoration, är som sagt bara att använda fantasin.

Ställ sedan in tårtan igen till det är dags att servera.

Om ni gör tårtan när det är rötmånad, vilket jag gjorde, så rekommenderar jag inte att man låter den stå framme för länge. Det är bättre att man plockar fram den igen om gästerna vill ha en andra bit. Jag skulle även säga att dagen efter servering dvs tredje dagen från det att man tillverkade tårtan, är absolut sista dagen man bör äta den, för att vara på den säkra sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar