Blev så grymt sugen på scones förra veckan. Det är ju inget nyttigt bröd precis så jag klurade lite på hur jag skulle kunna göra det lite nyttigare. Hade inte så många mjölsorter hemma vilket begränsade mig något, men bestämde mig i alla fall för att försöka göra scones på rågsikt istället för vetemjöl. Det visade sig funka alldeles utmärkt. De blev något matigare i konsistensen men absolut inte för tunga och smakade precis som scones ska göra.
Grundrecept:
- 2dl mjölk (jag kör mellanmjölk)
- 75g smör
- 2tsk bakpulver
- 5dl rågsikt (känn efter på konsistensen...ibland behöver man lite mer)
- 1tsk salt (jag tillsätter sällan salt när jag bakar)
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt smöret. Smula i sönder smöret ordentligt i mjölblandningen och tillsätt sedan mjölken. Degen ska vara lagom kladdig. Forma 4 bollar och tryck ut dem något på en bakplåt, försedd med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och skåra ett kors uppe på. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 10-15min eller tills de fått färg och verkar klara. Jag brukar ta ut en och dela för att se.
Servera med smör samt någon god marmelad eller ost.
Det går givetvis att göra dem ännu nyttigare, jag tänkte testa 50% grovt rågmjöl och 50% rågsikt nästa gång. Antingen blir det bra eller så blir de kompakta som tegelstenar...återstår att se.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar