Utan choklad |
Med choklad |
När jag hittar ett bra grundrecept så håller jag hårt i det....och det är just vad jag gjort med detta recept på banankaka. Jag har dock modifierat det lite, bland annat har jag dragit ner på mängden sockret och så har jag testat en chokladvariant. Här nedan får ni grundreceptet med mina ändringar inom parentes. En given favorit och otroligt enkel att göra.
- 100g smör
- 3dl socker (Jag tar 1½ dl...jag ser istället till att bananen är riktigt mogen)
- 2 ägg
- 5dl vetemjöl
- Lite vaniljsocker
- 1 tsk bikarbonat (Jag brukar utesluta bikarbonaten och istället ta 1 extra tsk bakpulver)
- 1 tsk bakpulver
- Ingefära och Kanel (Tar inget av det...tycker att det tar bort den goda banansmaken)
- 2 bananer (OBS! Mogna om man tänker halvera sockermängden)
- ½ dl turkisk/grekisk yoghurt
- Kakao om man vill göra banan/choklad varianten
Smält smöret.
Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker.
Blanda mjöl och bakpulver (bikarbonat och kryddor om man vill ha detta med) i en bunke och häll sedan i äggsmeten. Tillsätt smör, mosad banan och yoghurt. Ja smeten bli relativt fast så man får liksom klicka i den i formen och jämna till lite med slickepotten.
Jag brukar smöra formen lite och ha i lite vanligt vetemjöl som jag skakar runt så det fastnar på kanterna...sen dunkar jag ur det överflödiga. Kakan lossnar utan problem varje gång.
Grädda på 175 grader nederst i ugnen i ungefär en timme (känn efter med sticka då och då)
Går alldeles utmärkt att frysa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar