lördag 24 mars 2012

Att glida in på en räkmacka


Varför betala en halv förmögenhet för att äta en räkmacka ute när man kan fixa en ännu godare på hemmaplan? Här hemma kallar vi det lyxmacka och den kan som så mycket annat, varieras efter tycke och smak. Vi brukar köra lite olika varianter men till samtliga har jag:

  • Rostat bröd av valfri sort. Kan vara formfranska, kan vara hembakat bröd som får rosta lite i brödrosten eller ugnen eller varför inte en bit stenugnsbakat eller surdeg?
  • Kokt ägg
  • Mogen avocado
  • Dill
  • Salladsblad (Brukar vanligtvis välja kruksallad)
Ska man lyxa till det så finns det inga genvägar...färdigskalade räkor på burk i all ära, men här försöker vi skala våra egna. De är mycket godare och fastare i konsistensen. Japp det tar lite tid men det är det å andra sidan värt.

På bilden har jag rostat en bit formfranska, brett på lite Milda mini som är standarden här i huset och lagt på några salladsblad. Därefter har jag skivat ett ägg och lagt på tillsammans med skivad avocado. Sen kommer vi till det gottigaste...nämligen räkorna och där är det bara att dra på till man skäms. Dagobert Krikelin skämdes aldrig. :-D

Jag har hitintills inte lyckats göra en bra citronmajonäs så jag kör på Kavlis färdiga citronmajonäs i tub. Lite dill på toppen och du har en schysst och enkel lyxmacka.

Vill man så kan man klicka på en generös klick med Abbas svarta caviar stenbitsrom....då skulle jag dock råda att du byter ut citronmajonäsen mot vanlig majonäs och lägger istället en färsk citronskiva vid sidan.

Antar att det är mer än jag som är förtjust i röror av olika slag. Jag är speciellt förtjust i skaldjursröror men har insett att de färdigköpta innehåller löjligt mycket socker. Jag har en skaldjursröra som är extremt lätt att göra och som jag ibland har på lyxmacka istället för enbart räkor eller i bakad potatis. Visst det blir lite sockerinnehåll även i den men bra mycket mindre än i de färdigköpta. Och som man brukar säga: många bäckar små...

  • Crabsticks 
  • Räkor med skal (I den här varianten funkar det med färdigskalade också)
  • Kräftstjärtar
  • Creme Fraiche (Jag använder alltid lättvarianten på 15% och föredrar Hemköps Garant eftersom jag gillar konsistensen)
  • Lite citronmajonäs
  • Dill (Japp funkar med den frysta varianten men färskt är alltid godast)
Blanda allt i en stor skål. Dela crabsticksen i mindre bitar. Kan vara en idé att även dela räkorna en gång om de är väldigt stora...detsamma med kräftsträrtarna....men det är en smaksak. Smaka av och ta inte för mycket majonäs....citronmajonäsen smakar ganska mycket och det krävs väldigt lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar