onsdag 6 mars 2013

Chokladmoussetårta


Den här godingen vevade jag ihop igår kväll och är det absolut enklaste man kan tänka sig. Ok det ligger lite olika moment bakom men det man främst behöver tänka på, är att den gärna ska stå minst 3 timmar i kylen före servering.

Som botten använde jag en helt vanlig kladdkaka.
  • 100g smör
  • 1dl mjöl
  • 2ägg
  • 4msk kakao
  • 1tsk vaniljsocker
  • 2,5dl socker
Smält smöret i en kastrull.
Vispa samman ägg, vaniljsocker och socker och tillsätt sedan mjöl, kakao samt smöret.
Smöra en form med avtagbar botten (jag klämmer alltid fast bakplåtspapper i formens botten...går lättare att förflytta kakan sen) och grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader till den precis har stelnat. Den ska vara lite kladdig i mitten men ändå kunna ta tyngden av moussen.

Kakan måste svalna helt innan man har på moussen. Låt kakan svalna i formen.

Till moussen behövs:
  • 3½dl vispgrädde
  • 150g choklad (ljus, mörk eller vit.....man tar det man tycker är godast)
  • 3msk starkt kaffe (om man vill....men låt svalna helt)
  • 2-3 gelatinblad
Börja med att vispa 3dl av grädden (hårt). Kan göras i förväg och placeras i kylen så länge.
Lägg gelatinbladen i en skål med iskallt vatten i ca 7min
Häll resterande vispgrädde (0,5dl) ovispad i en kastrull och värm på (får inte koka) och häll i chokladen lite i taget så allt smälter. Ta bort från plattan och låt svalna något. Kramar ut vattnet från gelatinet och lägg i chokladsmeten samt tillsätt kaffet. Vänd ner chokladen i den hårt vispade grädden...lite i taget och vispa inte utan vänd ner den så moussen förblir fluffig.

När moussen ska på botten så finns det två alternativ:
  1. Ta loss kakan från formen och bred på moussen. Om moussen är väldigt fast så funkar detta utan problem...en lite lösare mousse kan rinna ner längs sidorna.
  2. Lossa på kanterna på kakformen och tryck ner lite bakplåtspapper längs med sidorna. Detta gör att moussen hålls på plats utan att den fastnar i formen. Stäng formen igen så pappret kläms fast och häll i moussen....jämna till och sätt in allt i kylen. Efter en timme går det bra att ta bort sidorna, vänta ytterligare en timme innan botten tas av och här får man vara lite försiktig. Balplåtspappret som jag klämde fast i botten gjorde att jag liksom kunde fösa över tårtan på en tallrik.
Vill man så kan man göra ännu ett lager mousse...då gör man bara en sats till och väntar till första lagret stelnat helt. I detta fall så krävs alternativ 2. när moussen ska på dvs att använda bakplåtspapper som "mur". Kan bli väldigt effektfullt med ett lager ljus chokladmousse och ett lager vit chokladmousse.

Det funkar alldeles utmärkt att göra tårtan dagen före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar