onsdag 16 januari 2013

Julig pannacotta


Vad gör man om samtliga i familjen avskyr tomtegröt men ändå önskar efterrätt på julafton? Jo man klurar på en efterrätt som kan göras i förväg eftersom man redan bor i köket som det är. Jag fick för mig att göra en julig variant av pannacotta som i själva verket är en helt vanlig vaniljpannacotta med björnbär som fått ligga och dra i glögg. Otroligt enkelt och görs dagen innan eller samma morgon eftersom pannacottan ska stå minst 4 timmar i kylen för att stelna. Björnbären tillagade jag dagen innan så de fick stå och dra till sig glöggsmaken över natten.

Recept på pannacottan finns här.

Jag använde mig av Garants frusna björnbär i brist på färska. Lade dem i lite glögg (så mycket att de täcks) och 1-2msk socker beroende på hur syrliga bären är samt mängden bär. Tänk på att pannacottan är ganska söt i sig så bären får gärna vara mer åt det syrliga hållet. Häll hela blandningen i en kastrull och värm på (det ska inte koka). Ta sedan av från plattan och placera allt i en skål och låt stå i kylen över natten.

Jag kan tycka att det är gott om bären är lite varma vid servering eftersom pannacottan är kall, men det är en smaksak. Vill man värma så handlar det bara om några sekunder i micron eller några minuter på spisen. Fiska upp bären och lägg över pannacottan tillsammans med lite av glöggen.

I juletid så har i alla fall jag kylen full av mat och har en känsla av att det är fler med samma "dilemma", så var försiktig så inte pannacottan står och tar smak av något annat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar