Eftersom jag inte hade något recept så blev det lite Swedish chef över det hela, men skam den som inte vågar....det blev nämligen ruskigt gott. Lite tidskrävande men det var det värt.
Det som behövs är:
- Köttfärs (Jag använde blandfärs men funkar med vilken färs man än känner för)
- Rödlök (2-3st beroende på storlek)
- Salladslök (Jag hade en påse)
- Vitlök (4-6 klyftor)
- Olivolja
- Chilli (Jag använde mig av Findus nya färdighackade, frysta.....men smaka av, för det kan skilja sig från förpackning till förpackning och den jag fick tag på var det bannemej drag i...jag använde ytterst lite)
- 1st kruka med färsk basilika
- Peppar
- Grönsaksbuljong (Jag använde 2st)
- 2st tetrapack med passerade tomater
- Vatten
- Persilja
- En skvätt grädde
- Ströbröd
- 1ägg
Finhacka persilja och basilika och ha i blandningen, låt puttra en stund till.
Blanda köttfärsen som vanliga köttbullar (lökblandningen, färs, kryddor, ägg, en skvätt grädde och ströbröd) men ha även i finhackad persilja och lite basilika. Forma till små köttbullar och sänk ner i tomatsåsen. Ja de kan vara råa....de kommer att koka klart i såsen. Ta några i taget och låt dem "stelna" innan du har i fler, så det inte blir en enda stor sörja av det. Alternativ, stek dem några sekunder i stekpanna innan de sänks ner i såsen.
När alla köttbullarna är i, låt småputtra under lock och rör om lite då och då. Var noga med att rör om i botten eftersom lök, chilli och annat gott samlas där. Fyll på med mer vatten om såsen känns tjock och krydda om det behövs. Låt småputtra till köttbullarna är klara. Fördelen med att låta en sås eller en gryta stå och puttra ett bra tag är att smakerna blir mer intensiva.
När köttbullarna är genomlagade, servera med pasta och en rejäl näve parmesan.
Jag hade även mini mozarella och tomat som jag lade i en skål och ringlade pesto över samt en bit focaccia som jag skar i småbitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar