onsdag 16 maj 2012

Vårburgare med fetaostkräm


Igår kände jag att jag ville förnya den vanliga hamburgaren något och det resulterade i en fräsch vårburgare med fetaostkräm som serverades i hamburgerbröd med sallad och tomat. Till burgaren behövs:
  • Köttfärs (jag använde 500g blandfärs)
  • Zucchini
  • Vitlök (så många klyftor som man känner för)
  • Salladslök (så mycket som man känner för)
  • 1 Ägg (till 500g färs)
  • Ströbröd
  • Peppar och grillkrydda
  • En skvätt grädde
Finhacka löken och zucchinin (jag körde det i mixern) blanda ihop alla ingredienser och berbeta till en smidig röra. För att få riktigt tunna burgare använder jag mig av bakplåtspapper/smörgåspapper. Formar en rund boll med färs och lägger på ena sidan av pappret, vik äver den andra och pressa försiktigt. Hetta upp lite olivolja i stekpannan och ta försiktigt loss burgaren från pappret. Stek några minuter på varje sida till den är genomstekt (går snabbt när de är så tunna).

Fetaostkräm:
  • Fetaost
  • Turkisk yoghurt
  • Persilja (finhackad)
  • Lite örtsalt (om man känner att det behövs...fetaosten är salt i sig)
  • En skrätt citron (ytters lite eftersom yoghurten är syrlig i sig)
Börja med att smula sönder fetaosten och mosa så mycket som möjligt med en gaffel. Tillsätt yoghurten och blanda blanda blanda så att krämen blir så slät som möjligt. Tillsätt resten av ingredienserna och smaka av.

Rosta brödet en stund i brödrost eller i ugnen. Bred på fetaostkrämen på underdelen och tillsätt sallad. Lägg på burgaren och bred på lite av krämen på burgaren och toppa med tomat....locket på...och burgaren är klar. Vilken typ av sallad man använder är upp till en själv...jag tycker om ruccola tillsammans med fetaost.

Om det bli fetaostkräm över så kan man skriva upp gurkstavar oh använda krämen som dipp.

1 kommentar: