torsdag 3 maj 2012

Om inte jag kan komma till Italien så får väl Italien komma till mig.


Jag är ruskigt förtjust i sallader och då gärna med en bit bröd till. Man kan givetvis ha vilket bröd man vill...jag föredrar dock Focaccia. Som med mycket annat så kan man variera dessa godbitar i alla oändlighet. Denna gången tog jag helt enkelt vad som fanns tillgängligt i kylen dvs:
  • Svarta oliver
  • Tomater
  • Hemgjord Pesto
  • Fetaost
Olivolja är ett måste och flingsalt lika så. På den högra körde jag dessutom på lite pizzakrydda.

Degen är enkel att göra och mängden blir till två stycken som på bilden ovan.

50g jäst
6dl ljummet vatten
1dl olivolja
ca 13dl vetemjöl (stirra dig inte blind på antalet deciliter utan arbeta in mjöl efter hand....stoppa när degen är smidig och precis släpper från fingrarna)

Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör om till jästen lösts upp och tillsätt då olivoljan....ja det måste vara olivolja annars blir det inte gott. Arbeta sedan i mjölet...lite i taget tills degen är smidig. Lår jäsa under duk i 30min.

När degen jäst klart så arbetar du ut den lätt och delar i två delar. Smöra formen och ha sedan i lite vetemjöl alternativ ta ett bakplåtspapper i botten. Tryck ut degen med fingrarna så den når ut i alla hörn och känns jämn. Jag hjälpte till lite med min dotters minikavel. Låt jäsa igen i ca 20min, under duk.

Sen kommer det roliga...nämligen smaksättningen eller pyntet om man så vill. Jag hade som sagt pesto, tomat och feta på en. Den andra fick feta, svarta oliver och pizzakrydda. Gör små gropar med fingret och tryck sedan ner det du vill smaksätta med. Ringla över generöst med olivolja...och då menar jag verkligen generöst. Strö på flingsalt och även där kan man ta i något. Riktig italiensk Focaccia är flottig och salt.....perfekt att slänga i sig efter en dag på stranden då salthalten i kroppen inte är i balans. Om man som jag, använder pesto så innehåller den i sig olivolja och där kan man hålla igen lite på oljan. In i ugnen på 200 grader (mitten av ugnen) i ca 15min...känn efter med sticka...kan variera efter tjocklek.

Går alldeles utmärkt att frysa in. Jag brukar lägga smörgåspapper emellan när jag fryser in bitarna, så klibbar de inte ihop.

Pesto, feta och tomat

Feta, oliver och pizzakrydda

Denna blev favoriten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar