torsdag 3 maj 2012

Äpplegömmor



Blev sugen på att använda min hemgjorda äppelmos till annat än bara gröt. Hittade ett spännande recept som visade sig vara alla tiders.

  • 25g jäst
  • 50g smör
  • 1½dl mjölk
  • 3msk vit sirap (Jag bytte ut mot 3msk socker istället)
  • 3½-4dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll på mjölken...låt vätskan bli fingervarm. Häll över jästen och rör om så jästen löses upp. Häll i sockret och blanda i mjölet...lite i taget. Degen ska vara något klibbig.

Klicka ut degen direkt i bullformar, ställ dem på en plåt och gör en grop i mitten på bullen. Jag tyckte att det underlättade att vänta ca 10min innan jag gjorde det...då har degen börjat jäsa och är inte fullt så klibbig. Klicka i äppelmoset i hålet (ta inte för mycket) och låt stå och jäsa utan duk i 30-40min.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader och i ca 8-10min....håll koll på färgen.

En bulle med väldigt lite sockerinnehåll men väldigt god ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar