tisdag 20 mars 2012

Smarrig sparrissoppa

Fullspäckat schema har lämnat lite tid åt matlagning de senaste dagarna. Men detta har vi dock ätit och så har jag även snott ihop det här och faktiskt en tigervariant av de här två. Detta har varvats med underbar sushi (färdigköpt) och ehm...kioskmat som idag. Även solen har sina fläckar....

Tänkte dock dela med mig av receptet på en enkel och god sparrissoppa som jag gärna gör då det är säsong för dessa gröna primörer. Tyvärr har sparrisen en ganska kort säsong (maj-juni) så passa på och njut medan det varar. Vill man inte ha soppa så kan man koka sparrisen lite hastigt och sen servera med lite smör och flingsalt. Perfekt till såväl kyckling, fisk, som kött...eller t.o.m bara för sig själva. Rekommenderar den gröna sparrisen till detta och den vita till soppa. Men det går alldeles utmärkt att även göra soppan på grön sparris, jag tycker dock att den vita sparrisen har mer smak och därför passar bättre i soppa.


Ingredienser
500500g sparris (Jag brukar använda den vita…tycker den ger godare smak i soppor)
3-4 st schalottenlökar (Inte för stora)
5 dl grädde (Jag tar ½ matlagningsgrädde och ½ vispgrädde)
5 dl grönsaksbuljong  (Går även bra med kycklingbuljong om man så vill)
salt (Smaka av först...buljongen är rätt salt i sig)
peppar (Jag använder gärna vitpeppar)
1. Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar.  Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.
2. Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Häll över buljongen samt grädden och koka upp.
3. Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen. Låt småputtra i 10-15min på svag värme och kör sedan i mixer eller ett varv med handmixern.
4. Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med en bit surdegsbröd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar