Gott att ha till kaffe eller te...eller varför inte som present. Jag har vid flera tillfällen handlat glasburkar hos Granit , som jag sedan fyllt med dessa ljuvliga skorpor och gett bort. Det ligger lite jobb bakom, men det är det värt!
Som med många andra av mina kakrecept så kan dessa varieras i alla oändlighet och jag har sagt det förr...och säger det igen: använd fantasin! Min personliga favorit är apelsin och kardemumma....en ljuvlig kombination.
Såhär ser grundreceptet ut:
100 gram smör
2 ägg
1½ dl socker
5 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
grovhackad sötmandel (så mycket som önskas)
Såhär gör du:
Smält smöret, häll över i en skål och vispa ner äggen. Blanda de torra ingredienserna samt grovhackad sötmandel och vänd ner det i skålen. Blanda väl, ta upp degen och dela den i två bitar. Rulla varje bit till en lång rulle (som bakplåten). (Jag brukar ta plastfolie till hjälp när jag rullar degen).
Grädda i 175 grader i 25 min. Skär längderna i ca 1½ cm tjocka skivor, vänd dem med snittytan uppåt och torka dem i ugnen 125 grader i 30-40 minuter. (Det brukar räcka med 30min).
Lite olika varianter
Jag hade i skalet av 1 apelsin och lite av saften samt kardemumma i en variant.
I en annan hade jag grovhackad vit choklad och skalet samt lite saft av en citron. När man har i saft från citron eller apelsin så kan man behöva ha i lite mer mjöl.
Om man istället väljer att ha i lite kakao och kanske grovhackad mörk choklad, så kan man behöva ta mindre mjöl. Man får känna av lite på degens konsistens. Den ska vara smidig och lättformad.
Du behöver inte frysa in dem, de håller länge i glasburk med tätslutande lock.
Degen flyter ut rejält under bakningen...tänk på det.
Skiva i bitar och vänd med kortsidorna upp när de ska in en andra gång i ugen för att "torkas" och bli knaprig.
När de "torkat" kan du vända dem rätt igen och låt svalna helt.
Att ringla smät choklad över funkar också....
de blir dock inte så bra att ha i glasburk då, men fina att bjuda på!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar