Jag är just nu inne i en period då jag experimenterar med bröd. Eftersom jag sysslat väldigt lite med brödbak tidigare så tyckte jag att de var dags att testa. Än så länge har jag inte kommit så långt i mina planer men till årets slut så har jag gett mig sjutton på att jag ska bemästra denna konst så väl att jag i alla fall kan sätta en surdeg utan problem.
Häromdagen så snodde jag ihop ett bröd utifrån vad jag hade hemma i skafferiet och det blev väldigt gott. Jag kan dock tycka att det blir torrt ganska snabbt men kan ju ha med att göra att hembakat bröd saknar diverse tillsatser som gör att det känns nybkat i en vecka eller mer. Och det går ju att köra ner en skiva i brödrosten eller 2 sekunder i micron. Men som sagt jag jobbar vidare på det...hur som helst så blev det två väldigt goda bröd och detta använde jag till 2 bröd:
- 50g jäst (ett paket)
- 6dl mjölk
- Lite flytande smör
- Grovt rågmjöl
- Vetemjöl
- Dinkelmjöl
- Ägg
- 3msk Grekisk/Turkisk yoghurt
- Flingsalt
- Vallmofrön
Smulade jästen i en bunke och hällde över mjölken när den blivit fingervarm
Tog några nypor salt och blanda i yoghurten.
Sedan började jag arbeta i mjölet....och här gäller de då att balansera.
Jag använde inga mått utan tog lite av varje från de olika mjölsorterna. Jag försökte hålla nere mängden vetemjöl och istället väga upp med dinkel, sen ville jag ändå ha det lite grövre men för mycket rågmjöl gör brödet väldigt kompakt så där får man se upp. Så mitt råd är att ta lite av varje och känn på konsistensen. Knåda knåda knåda!!! Jag är tyvärr inte välsignad med någon Kitchen Aid utan får vara tacksam för gratisträningen istället. Låt jäsa under duk i 30-40min och se upp med drag.
Därefter ska degen egentligen inte arbetas så mycket utan i med degen i en smörad form eller två....eller på en plåt och pensla med vispat ägg. Brödet jäser ganska mycket i ugnen också så lämna några cm upp till kanten på formen. Bröd nr 2 brukar jag bara göra runt och lägga på en plåt. Strö över vallmofrön och in i ugnen.
Placera bröden långt ner i ugnen på 220 grader de första 10-15min och håll koll så det inte bräns vid uppe på. (De kommer att få färg...får bara inte bli för mycket färg) Efter 15min drar du ner värmen till 150 grader och öppnar luckan för att få ner graderna snabbare. När ugnen hittat till rätt temperatur (jag höftar...man får liksom gå på känn) så stäng luckan igen och fortsätt grädda i ytterligare ca 40min. Ta ut brödet ut formen eller från plåten och låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar