Detta är ju "the mother of all cakes" och den är både meckig att göra plus att det tar tid...men oj vilket resultat det blir! Jag hade gått och sneglat på receptet ett bra tag innan jag vågade mig på den men sen så tog jag chansen och födelsedagsbarnet blev mäkta imponerad.
| |||||||||||||||
3 dl ljust muscovadosocker
| |||||||||||||||
1 dl ljus sirap
| |||||||||||||||
4 st ägg
| |||||||||||||||
3 dl mjölk
| |||||||||||||||
5 dl vetemjöl
| |||||||||||||||
1 dl kakao
OBS! Detta är till tre bottnar.
Rör smör, socker och sirap poröst, tillsätt äggen ett i taget.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål. Häll i det växelvis med mjölken. Hacka chokladen fint och tillsätt den sist, rör till en jämn smet.
Smörj och tre lika stora runda formar med avtagbar botten och fördela smeten i dem. Smeten räcker alltså till 3 bottnar. Om man inte har 3 formar så grädda en botten i taget, det gjorde jag senast.
Jag brukar klämma fast en bit bakplåtspapper i botten på formen och smörar sedan både botten och sidor med smör. Tar vanligt vetemjöl och pudrar över…skaka ur överflödet. På så sätt går det lätt att ta loss botten även när den är varm.
Grädda i ca 225 grader mitt i ugnen i 20 minuter. Låt bottnarna
svalna helt innan kakan monteras
Koka upp grädden till glasyren, hacka chokladen och rör ner den i
den varma grädden. Tag kastrullen från värmen och rör tills all choklad har smält. Tillsätt smöret. Ställ glasyren i kylen minst en timma så det svalnat helt eller blir så pass stel att man kan bre på den på bottnarna. Spara så att det räcker också till kanterna.
Lägg tårtbottnarna på varandra och bred ett jämnt lager kräm över och runtom hela
tårtan. Ställ den kallt en halvtimme innan serveringen.
Jag tyckte att det blev lite snålt med glasyr och då gjorde jag ändå lite vit chokladglasyr vid sidan om utöver det som står i receptet. Tog halva satsen av det som står och använde det på ett lager, bytte ut den mörka chokladen mot vit choklad. På lager 1 tog jag den vanliga glasyren och på lager två tog jag den vita glasyren och sen tredje lagret samt sidorna tog jag den vanliga chokladglasyren.
Smälte lite vit choklad som jag ringlade över en bricka med bakplåtspapper som varit inne en stund i frysen och så satte jag in brickan i frysen igen (ca 10min). Därefter kunde jag bryta av bitar och dekorera tårtan med.
|
lördag 10 mars 2012
Devil´s food cake
Etiketter:
Kakor
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar