fredag 16 november 2012

Saftiga lussebullar

 
Jag fick ett ryck för några dagar sedan och gjorde lussebullar. Kan ofta tycka att bullarna blir ganska torra och tråkiga redan dagen efter. Vad jag förstått så torkar saffran ut, så om man vill ha saftigare bullar ska man tillsätta Kesella eller yoghurt. Jag hittade ett recept som jag gärna delar med mig.
 
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 250 g kesella eller yoghurt (jag använde turkisk yoghurt) 
  • 2 dl strösocker
  • 1 g saffran (2 kuvert)
  • Vetemjöl (receptet säger 16dl men jag går aldrig på den exakta mängden när det gäller mjöl utan tar lite i taget tills degen är smidig)
  • Russin
  • 1st ägg
 
Värm smör och tillsätt saffran. Det varma smöret gör att saffranet framträder mer. Tillsätt mjölken och värm till vätskan blir fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen och blanda tills all jästen löst sig.
Blanda ner kesellan/yoghurten och sockret.
Rör ner mjölet, lite i taget och knåda degen tills den är slät och smidig. om det behövs.
Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 40 minuter.
När degen jäst klart knåda den några minuter.
Forma sedan lussebullar och låt bullarna jäsa ytterligare 30min.
Pensla bullarna med vispat ägg och grädda i mitten av ugnen, ca 8min på 225 grader.
Trots att bullarna förblir saftiga några dagar så brukar jag ändå frysa in de som inte planeras att äta med en gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar