Idag tänkte jag dela med mig av ett enkelt recept på en god kycklinggryta som antingen kan blandas ihop med nudlar eller serveras med ris. Det krävs lite extra tillbehör såsom ingefära, ostronsås och japansk soya, som man kanske inte använder till vardags men som är bra att ha hemma när suget efter asiatisk mat slår till.
Till rätten behöver du följande:
- Kycklingfilé (Jag använder ca 900-1000g färsk filé)
- Findus Thai wok grönsaker (liten påse)
- 2-3cm färsk ingefära
- Ostronsås
- Japansk soya (Sakura med lägre sälta)
- Vatten
- 1 burk vattenkastanj
- 3/4 burk minimajs
- Olivolja
- Sweet chili eller lite sötsur sås (Mrs Chengs har en god sweet and sour sauce)
Börja med skära kycklingfilén i mindre bitar och lägg i en liten plastpåse. Riv hälften av ingefäran ner i påsen, tillsätt lite ostronsås och en skvätt soya samt lite olivolja. Blanda allt och låt påsen stå i kylen 1-1½ timme.
Ta fram påsen en stund innan det är dags att tillaga kycklingen.
Skär minimajs i mindre bitar och eventuellt även vattenkastanjen.
Hetta upp olja i en wok eller stekpanna (jag har kastat ut min wok och kör endast stekpanna vilket funkar precis lika bra) och tillsätt samtliga grönsaker (minus ingefäran ). Fräs på relativt hög värme men se upp så det inte bränns vid. När grönsakerna blivit varma så tillsätt kycklingen. Fräs på så den får lite yta och riv över resterande av ingefäran.
När kycklingen fått lite yta (ska inte vara genomstekt), häll på vatten...och mängden vatten bestäms utifrån hur mycket sås du vill att det ska vara. (Tänk på att det tillkommer vätska i form av både ostronsås, soya och chilisås/sötsur sås också)
Därefter tillsätter du ostronsås (jag kan ibland ha i en hel liten flaska), japansk soya och sweet chili eller sötsur sås. Låt puttra under lock på svag värme till kycklingen är färdiglaga. Smaka av!
Som jag nämnt tidigare så tycker jag att kycklingen blir saftigare av få färdiglagas i såsen genom att stå och småputtra istället för att genomstekas innan vätskan tillsätts.
Känns smaken lite mesig så har du bara i mer ingefära, soya, ostronsås eller cili-/sötsus sås.
Servera med ris eller blanda ihop med nudlar (som på bilden nedan) som du kokt vid sidan om
För er som tål nötter så kan en näve cashewnötter tillsättas vid servering.
Och skulle man nu känna att detta var lite i krångligaste laget så finns det en genväg!
Santa Marias färdiga wok sause "sweet and sour ginger"
Smaken blir ungefär densamma...jag råder dig ändå till att tillsätta en skvätt japansk soya och extra vatten. Marineringen hoppar du över och färser i princip bara grönsakerna och kycklingen, sen tillsätter du woksåsen, lite vatten samt soya och låter puttra under lock.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar