måndag 2 april 2012

Klassiska kolakakor


Eller sirapskakor...kärt barn har många namn. En klassiker på kakfatet och lätt att göra.

  • 200 g smör 
  • 1 ½ dl socker
  • 1 ½ msk vaniljsocker (Jag använde Dr Oetker vaniljarom)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk ljus sirap
  • 5 dl vetemjöl
Låt smöret bli rumsvarmt och rör samman med strösocker till en jämn smet.
Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en bunke för sig och blanda sedan samma med smöret.
Tillsätt sirap och rör om så smeten blir smulig.
Arbeta sedan ihop smulorna till en deg och knåda så den blir en jämn och fin klump.

Dela den i fyra delar.
Rulla ut varje del till längder och lägg dem på plåtar med visst mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning.

Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg.

Låt svalna en kort stund på plåten. Tryck sedan nätt med en gaffel så degen plattas till något och skär dem i sneda bitar. Lägg dem på galler och låt svalna helt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar