onsdag 11 april 2012

Kinesisk biffgryta


Sprang på billig lövbiff häromdagen och bestämde mig för att göra min version av en kinesisk biffgryta. Tycker annars att lövbiff kan bli ganska torrt och tråkigt men i denna gryta passar det perfekt.

Det som behövs är följande:
  • Lövbiff (Mängden kött beror på hur mycket mat man vill göra)
  • Findus Thai wok grönsaker (I brist på roliga ingredienser på grönsaksavdelningen)
  • Sakura japansk soja med mindre sälta
  • Kinesisk soja med normal sälta
  • Ostronsås
  • 3-4cm riven färsk ingefära
  • ½ burk minimajs (Om man inte tycker att innehållet i grönsakspåsen räcker)
  • Vatten
  • Olivolja
  • Sesamolja
  • Salladslök (ett knippe)
Börja med att skära köttet i strimlor och lägg i en plastpåse. Riv ner hälften av ingefäran och tillsätt en skrätt olivolja, en skvätt av vardera soja, en skrätt sesamolja och en skvätt ostronsås. Finhacka hälften av salladslöken och häll i blandningen. Knyt påsen och massera in allt i köttet. Låt stå i kylen i ca 3 timmar.

När köttet marinerats i ca 3 timmar:
Börja med att häll lite olivolja i en stekpanna (eller wok) och fräs på grönsakerna på relativt hög värme, tillsätt även salladslöken och den extra minimajsen. När samtliga grönsaker blivit varma, töm ut påsen med kött och rör om. Ha fortfarande hög värme på tills köttet börjar få en yta. Sätt då ner till medelvärme och tillsätt vatten (så mycket som man vill ha mängden sås), lite av vardera soja, en rejäl kvätt ostronsås (jag använder lätt en liten flaska) och riv ner resterande ingefära. Låt koka upp och sätt sedan ner till låg värme så grytan får stå och småputtra under lock i ca15min. Smaka av!
Skulle såsen kännas för klen....häll i mer soja eller ostronsås.

Servera med ris och eventuellt nötter om så önskas


Här hemma är grytan poppis hos både stora och små.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar