tisdag 13 mars 2012

"When the moon hits the eye like a big pizza pie thats amore"

Kvällens middag blev hemlagad pizza och en grönsallad som tillbehör.

När jag ändå skulle sätta en deg till nya bröd så kände jag att jag lika väl kunde sätta en pizzadeg också. Var ett tag sedan vi åt pizza och jag kände inte för att laga något avancerat ikväll. Tjusningen med pizza är att man kan slänga på precis vad man vill alt. vad som finns hemma. Ikväll satsade vi på skinka, ost och champinjoner. På bilden gjorde jag en variant med salami, ost, champinjoner, rödlök och oliver. Är egentligen bara fantasin som sätter stopp.

Pizzadeg:
  • 25g jäst
  • 2,5dl varmt vatten
  • En nypa flingsalt
  • 2 msk olivolja
  • Ca 7dl vetemjöl (Jag använde dinkel)
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten. Rör om så jästen löses upp och tillsätt salt och olivolja samt mjölet (lite i taget). Knåda ihop och låt jäsa under duk i 30min.

Under tiden passade jag på att göra tomatsåsen.Tomatsås kan man göra på HUR många sätt som helst. Såhär gör jag till pizza:
  • 2st schalottenlök
  • Olivolja
  • Passerade tomater (Idag hade jag bara krossade hemma vilket går lika bra, använde en burk)
  • Färsk basilika
  • 1msk tomatpuré
  • En bit zucchini (Perfekt sätt att smyga in grönsaker)
  • 1/4 av en grönsaksbuljongtärning
  • Vitlökspeppar och Santa Maria spagettikrydda
Fräs löken i lite olivolja och tillsätt zucchinin. Tillsätt tomaterna (både passerade och purén) när löken börjar mjukna och krydda. Låt puttra en stund och tillsätt basilikan.

När degen jäst klart så är det bara att kavla ut på en plåt (använd bakplåtspapper) och bre över tomatsåsen...sen är det bara att gå loss med resterande ingredienser.

Grädda på 200grader i ca 15min (mitten av ugnen) eller till pizzan fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar